Det bästa råd för barnens produkter

Kooperativa Spel: återvänder till Essence of Play

A- A A +

av Anne Mijke van Harten, bidrar till DrToy.com

I kooperativa spel personer spela tillsammans istället för mot varandra. Detta resulterar naturligtvis i en win / win situation för alla spelare. På mindre än nolltid, har fokus flyttats från var och en för sig själva och att försöka vara bäst, att arbeta tillsammans för att nå de uppsatta målet. Utmaningen i kooperativa spel är att varje deltagare att utforska och upptäcka sin egen potential och att uttrycka denna potential i spelet, som sedan naturligtvis bidrar till potentialen i gruppen. Atmosfären under den här typen av spel är ofta en blandning av lycka och kreativt tänkande, där alla inblandade.

En känsla av tillhörighet

I vårt samhälle det senaste århundradet placerat stor vikt vid individualitet och särskilja sig från andra. Detta är lätt att iaktta i den typ av spel som spelades. Tävlingsmatcher lär oss att vara den starkaste, den smartaste, den snabbaste ... Men det kan bara finnas en vinnare, som uppenbarligen gör de andra spelarna alla förlorare. Detta skapar en känsla av separation i stället för att känna välkomnas och ansluten till andra och världen omkring oss.

Det är min övertygelse att av naturen vi känner benägna att tillhöra. Inte ens så mycket för att nå ett mål, utan helt enkelt därför att det är roligt att vara tillsammans. Strukturen för kooperativa lek uppmuntrar barn att arbeta tillsammans och stödja varandra. Eftersom alla-vinner-eller-alla-förlorar i kooperativa spel, kan barn slappna av och uppskatta allas roll i spelet, oavsett hur små eller stora. Under denna typ av spel, barn är öppna, är steg diskuteras och barn från olika åldersgrupper eller barn och vuxna kan lätt spela tillsammans. Barns positiva egenskaper och beteenden förstärks och bevarats av kooperativa lek, egenskaper som är mycket värdefulla för vårt nuvarande samhälle.
Kooperativa musikaliska stolar

Precis som i vanliga musikaliska stolar, en stol tas bort i varje omgång. Men alla spelare fortsätta spela. När musiken stannar, måste de se till att de sätta sig på de återstående stolarna. Detta kräver samarbete och kreativitet. Musiken kommer bara att starta efter alla sitter ner (så att ingen tidspress, ingen stress). Sedan en annan stol tas bort. En variant för avancerade spelare är inga fötter vidrör golvet. Se upp för allas säkerhet och välja stolar som är mycket solid!

Arten av pjäsen

Leken är ett uttryck för barns naturliga lust att utforska världen och sig själva. Detta kan observeras hela tiden, där genom sin lekfulla utforskande barn testa de begränsningar och möjligheter de möter längs vägen. Ganska enkelt, skapar de alla möjliga spel i denna upptäckt process, där i stort sett ingenting mer behövs än deras fantasi och vad material eller resurser finns tillgängliga. Till barn, allt är lek och det är genom att spela att de älskar lärande och lär sig snabbt. Att spela är att ha kul!

Från en viss ålder och framåt, barn börjar experimentera med att göra och tillämpa regler i spel. I sitt eget spel, skapar de sina egna regler, till exempel, "vi måste stanna bakom vit linje" eller "vi måste hålla ögonen stängda. Dessa regler är inte fixerade, men spelat med-experimenterat med ... I denna typ av lek alla deltagare fritt att införa nya regler.

Även barn stöter former av lek där reglerna har fastställts i förväg (de spel vi köper i butikerna, en massa cirkel-eller grupp-spel samt alla sporter). I dessa mestadels konkurrenskraftiga-games målet är att en individ eller en grupp måste vinna och de andra måste förlora.

Jag fångas av det faktum att alla dessa spel, så noggrant utformade av vuxna, uppmuntra barn att motsätta sig varandra. När vi är medvetna om att leken är barnets viktigaste läromedel, kan vi fråga oss om det vi lär barn genom tävlingsmatcher till tolerera obehaglig känsla av att vara slagen, att sätta fingret på andras svaga punkter för att kunna slå dem , om att förvärva uppfattningen att det är "skönt" att slå andra, även om de själva inte tycker om att bli slagen - egentligen är de värden vi vill undervisa och ingjuta i dem.
Sund konkurrens

I tävlingsmatcher, bortsett från saker som att lära sig spelen och sociala inblandade regler, barnen måste också ta itu med den insats som krävs för att hantera sina känslor i att förlora eller vinna ett spel. Barn förlorar mycket energi på detta, som annars kunde gå till fullo uppleva och delta i deras lek, Många föräldrar frågar sig hur ett barn som har svårt att förlora kan få hjälp att hantera denna aspekt av livet. Ofta lekar resultat hos barn skriker ilsket att förfarandet "var inte rättvist", för att inte tala om de många gånger styrelser och tegel hamna flyger genom rummet! Redan nu, som en "vuxen", kanske du minns fortfarande hur obehagligt det var för dig att vara den sista som valts för ett spel. Den viss möjlighet till misslyckande skapar stress och ofta gör barn nervös och spänd. Och det är inte bara dem, iaktta vuxna på fotbollsmatcher! Känslor av fiendskap är ganska observeras, de verkar bara dyka upp när folk konkurrera. Men vi fortfarande på något sätt tycker att konkurrensen är "hälsosamt" för oss. Med konkurrenskraft så djupt rotat i vårt samhälle uppmuntrar samarbete play oss att engagera sig i nya, och annorlunda sätt att tänka.

För att återgå till kärnan i spelet

Just nu finns det inte mycket val i den typ av spel som vi kan erbjuda våra barn. Prova det här: gå till en vanlig leksaksaffär och be om ett spel där barn leker tillsammans, inte mot varandra. Du kommer snabbt att upptäcka att mer ofta än inte konkurrensen är inblandad. I min synvinkel uppmanar vi en ensidig utveckling i samhället genom att de spel vi erbjuder våra barn. När vi ser samarbetet som ett mer naturligt sätt att vara tillsammans och integrera detta i våra skolor, hem, dagvård-galopp, etcetera, spela tillsammans istället för mot varandra kommer snart att bli en självklarhet.

På ett lekfullt sätt barn kommer att börja se sin egen och andras starka sidor, kommer deras självkänsla ökar och de kommer att upptäcka att det är kul att lyckas tillsammans. De kommer med glädje engagera spel i sin fulla potential. Föreställ fler och fler barn som har lärt sig att vara kooperativ och verkligen lekfull, växa upp och bli vuxna och ta deras platser i samhället ... Vi kan bidra till denna positiva strömmen genom att helt enkelt börja med att erbjuda ett val i den typ av spel som vi lär våra barn.

Som kontaktperson i området lek, är Anne Mijke van Harten grundare av "Earthgames" i Nederländerna. Hon utvecklar lekfulla material, skriver artiklar och ger workshops om fördelarna med samarbete inom utbildning och samhälle. Anne Mijke är utbildad socionom, spela terapeut, och är en hjärta Focus tränare. Hon är en representant för Internationella rådet för Självkänsla.

Mer information www.earthgames.nl .

Lämna ett svar

CAPTCHA Image
Uppdatera bild
*